image description

De Ontsnapping, 72 flandriens uit polyester

Het project 'De Ontsnapping' werd bedacht door kunstenaar en wielerliefhebber Erik Nagels. Hij herinnerde zich de kleine, naïef vormgegeven, felgekleurde plastic speelgoedrennertjes die in de jaren 1960 of '70 in de trommels met waspoeder zaten.
De kinderen waren er gek op, verzamelden zoveel mogelijk rode, gele, blauwe en groene rennertjes en speelden er hun eigen Ronde van Vlaanderen, Ronde van Frankrijk of Giro mee.
Elk kind verzon zijn eigen spelregels maar het resultaat was bij iedereen hetzelfde: hun wielerheld reed als eerste over de meet.

Van klein naar groot

Dit jaar bestaat de Ronde van Vlaanderen 100 jaar. Dat wordt een groot wielerfeest met activiteiten, evenementen en tentoonstellingen over heel Vlaanderen. Het ideale moment, dacht kunstenaar Erik Nagels, om die kleine speelgoedrennertjes een tweede leven te geven. Maar ditmaal levensgroot en middenin de echte wielerwereld !

Erfgoededucator Jan Van den Bossche en Carlos Boidin van het conceptbureau Comm'sa waren onmiddellijk voor het idee gewonnen. Ze legden het project voor aan Toerisme Vlaanderen en ontvingen via het Impulsprogramma Wielererfgoed & De Ronde 100 extra-zuurstof om met De Ontsnapping aan de start te verschijnen.

De Ontsnapping bestaat uit een peloton van 72 levensgrote speelgoedrenners in polyester, in dezelfde felle kleuren en met dezelfde naïeve vormgeving als weleer. De kinderlijke vormgeving en de materiaaluitvoering, inclusief de gietranden, verwijzen naar de rennertjes uit de zeeptrommel. Hierdoor roept het concept bij heel wat mensen jeugdherinneringen op en blikt het terug op de avonturen van de wielerhelden van toen.

Flanders' art of cycling

Onder het motto Flanders' art of cycling promoot De Ontsnapping Vlaanderen als wielerland in binnen- en buitenland. De renners snellen over de groene heuvels, dokkeren over kasseistroken, rijden door dorpen, snijden door de lintbebouwing, houden halt voor een gesloten overweg, passeren juichende toeschouwers, begroeten hun fans in de supporterscafés of blazen uit bij een frituur. Ze nemen deel aan de Vlaamse voorjaarskoersen en rijden een verrassend parcours in de Vlaamse kunststeden en aan de kust.

Word supporter

Een echte wielerploeg bestaat bij de gratie van zijn supporters. Zo ook De Ontsnapping. Volg onze avonturen op facebook en twitter, nodig je vrienden en kennissen uit om onze facebookpagina te 'liken' en stuur je foto's van onze kleurrijke renners de wereld rond. Bij elke nieuwe supporter schakelen we een versnelling hoger !

Jdr0088-20131219-dr-web-prom-deontsnapping
Kooprenner